Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kako bi opisala sebe? Teško pitanje, a još teži odgovor. Prvo, pa odmah zastoj. Ni sama ne zna. Toliko toga ju određuje da ne zna što bi izdvojila kao prvo i najbitnije. Tipično žensko, ha? S poremećajem pozornosti, možda, kaže o sebi Ivana Kuna.  Nakon kratkog razmišljanja ipak je zaključila da je imenica koja ju najviše određuje – učiteljica. Ivana je nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi “Mladost” u Jakšiću. Dolazi iz prosvjetarske obitelji, i  odmalena je znala da i ona ide tim putem. Sad kad o tome razmisli, da je krenula nekim drugim pravcem, tko zna gdje bi danas bila i čime bi se bavila. „Znaš kakvi su učitelji. Glumci, sportaši, slikari, pjevači, psiholozi. Cijeli paket. Super za mene i sve moje ličnosti.“ Zato je učiteljski posao valjda toliko i zanimljiv.

JunkJewellery

Oduvijek je nešto brljala i mrljala. Prvo s bakom i mamom, a onda kasnije i sama. Heklala, plela, šivala, nešto prekrajala. Iako rezultati nisu bili baš uvijek zadovoljavajući, s ponosom je to nosila.  I tako je nekako od odjeće došla do nakita. Htjela je napraviti nešto drugačije, nešto samo za sebe. Krenula je isprobavati razne materijale, zapravo sve što joj se našlo pod rukom. Volimo reći smeće, pa otud i naziv. Junk. Onda je počela praviti naušnice i ogrlice za frendice i voilà, krenuo biznis.

JunkJewellery  JunkJewelleryJunkJewelleryJunkJewellery JunkJewellery

Svoj stil ne može definirati, jednostavno se oblači onako kako se osjeća. Nije da nema izgrađen stav prema onom što voli, odnosno ne voli, već voli skoro sve. Od vintage stvari kojih, sva sreća ima hrpu (zahvaljujući mami i tetama), šesnih suknjica, haljinica, pa do sportskih ili nekih trendi stvari. Obožava šopingirati, ali priznaje da vodi konstantnu unutarnju borbu oko toga koliko joj toga baš treba. „Uzaludna je, sve mi treba :D Helou?!“. Pravo žensko razmišljanje, ništa ne prepuštamo slučaju. Jednostavno nikad ne znaš kad ti što može zatrebati, a pogotovo u slučaju modne apokalipse kobnog nam datuma koji se sve više približava.

JunkJewellery JunkJewellery JunkJewelleryJunkJewellery JunkJewellery JunkJewellery JunkJewelleryJunkJewellery

Definitivno se i dalje vidi u dizajniranju (iako je to sve na amaterskoj razini i smatra da je teško da bi moglo postati nešto više), ali ne samo nakita, već i redizajniranja stare odjeće, šivanja nove, pravljenja torbi itd. „You name it, I’ve done it!“ Love the moto.

Zapravo, već je s nekoliko kolegica pokrenula projekt redizajniranja stare odjeće i imat će izložbu u Požegi u veljači. A za sada svoj nakit izlaže na pokojem sajmu ili na FB stranici. Kao članica Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA) ima pravo prodavati svoje radove na sajmovima. Nažalost, od toga i nema neke ozbiljne zarade.

JunkJewelleryBookmarks

Nezgodno je jer joj nakon posla u školi ne ostaje previše vremena za izradu nakita. „Koliko god narod mislio da mi učitelji niš’ ne radimo, nije to baš tako„ kaže ova šašava Junk-erica koja pravi čak i neobične bookmarke. Blago onim učenicima koji ju imaju za učiteljicu, jer Ivana vodi i izvannastavnu aktivnost, koja se zove “rukotvorci”. Djeca uče kako iskoristiti stare predmete i od njih napraviti nešto novo. Osim toga, uči ih izrađivati i – a što drugo nego nakit. Sigurna sam da će među njima stasati pravi umjetnici i rukotvorci, i jako mi je drago što se u današnjim školama prepoznaje vrijednost “ručnog rada” jer je to nekako s godinama izašlo iz školske prakse.

383735_249199155152462_1509137804_n

Izrađivati nakit definitivno nije lako. Uz stanje u državi i poplavu jeftinih stvari iz Kine, teško je prodati unikatnu ogrlicu. Ali ne krivi cure, i sama ode na eBay i ubode si neki super komad. No, smatra da je ipak neusporedivo imati komad nakita koji je netko vlastoručno izradio i utrošio svoje vrijeme i vještine u njegovu izradu, i komad plastike sa kineske tvorničke trake. Ali dobro, o ukusima, a i mogućnostima se ne raspravlja.

 JunkJewellery JunkJewellery JunkJewelleryJunkJewellery JunkJewellery

No, iako zna da neće prodati sve što napravi, ne smeta joj, barem uvijek ima nešto novo za nabaciti na sebe ili pokloniti frendicama. Danas nakit izrađuje od plastičnih masa ili glinamola, vune, a dio i šiva. Kako ju u kojoj fazi uhvati. Nekad kad se malo zasiti pečenja, onda upregne svoju Danicu, i spremno kreće u nove pobjede!

JunkJewelleryBagJunkJewelleryBag JunkJewellery JunkBag JunkJewellery

Često ljudi dobiju ideju od nekog komada nakita kojeg su vidjeli kod nje, pa bi ga preradili u svom stilu, promijenili boju ili čak i prepuste sve Ivani, dok god znaju da je napravljeno samo za njih. I u tome uživa, to je upravo ono zbog čega je i krenula s izradom. Odmaknuti se od prosjeka i po nečemu se istaknuti iz mase. Naglašava da, iako taj nakit nikada neće imati tvornički ‘finiš’ i biti potpuno savršen, u tome i leži njegova ljepota.

JunkJewellery JunkJewellery JunkJewellery Junkette1 JunkJewelleryJunkJewellery JunkJewellery   JunkJewellery

Nema baš najdražih boja. Najviše voli upotrebljavati crnu i bijelu i njihove nijanse, ali uz dodatak neke druge boje. Ili opet otići u drugu krajnost i napraviti cirkus. Inspiraciju nalazi u svemu, ideje joj konstantno dolaze i, dok bi prije probala napraviti apsolutno sve što joj padne na um, danas već pusti da prođe neko vrijeme. Ako zaboravi, a često zaboravi, vjeruje da je to s razlogom. Dobre ideje ostanu i tog se onda i drži.

JunkJewellery JunkJewellery JunkJewellery 65469_108487595890286_2570930_nJunk

Najviše ju veseli kad vidi svoj komad nakita na nekome. I kad je taj netko sretan time što ga nosi. Doduše, Ivana ističe kako Junk često nije za svakoga. Junk je glasan i zamjetan i treba nekog tko ga zna nositi. I nada se da će ih se naći što više. Vjerovali ili ne, Junk ima i svoju mušku diviziju, a to su ‘brošići’ – iako ih oni zovu bedževima. Valjda im je tako lakše priznati si da zapravo kupuju accesorize koji im se sviđa, i to ne za neku curu, nego za sebe. Privjesci za ključeve s likovima nogometaša, sportaša, bendova i što god padne na pamet testosteronskoj publici, Ivana zna izraditi.

JunkJewelleryJunkJewellery JunkJewelleryMuški Junk

Savjet koji bi dala mladim kreativcima je da ustraju u tome što žele raditi i da nađu svoje mjesto pod modnim suncem.

Hvala Ivani na ovom zabavnom intervjuiću, koji će nadam se, somewhere, somehow – nekome  otvoriti vidike i inspirirati ga.

Sve detaljnije informacije i još pokoji tabletić možete naći na Junk Jewelleraju via Facebook.

I kako bi rekla Ivana, may the junk be with you!

Advertisements