Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ime joj je Martina, profesorica je likovne kulture, završila je multimediju na Akademiji likovnih umjetnosti u Osijeku, radi u struci, a u slobodno vrijeme se bavi kreativnim radom svih mogućih oblika (fotografija, modni dizajn, izrada nakita, slika i svega drugog što joj padne na pamet). E i da, veliki je životinjoljubac, u svakom smislu.

Nakit je samo jedan od nusproizvoda njenog – uvijek hiperaktivnog – uma!

 AynessoriesAynessoriesAynessories

To je jednostavno bilo nešto čime se već od malih nogu zabavljala. Sretna je kada netko drugi jednako uživa u njenom nakitu kao i ona. Kaže da su djeca puno puta veći kreativci od nje, pa kao svaki veliki umjetnik im nekada mora malo i krasti ideje!

Zbog čega se orijentirala većinom na nakit? Kao i dosta ljudi, iz potrebe. Puno puta je bila u situaciji da ne može naći nakit koji odgovara njenom osobnom stilu, te se onda okrenula izradi istog, onakvog koji će zadovoljiti njene accesories-kriterije. Kaže da je puno jeftinije i isplativije napraviti nešto svoje, nego kupiti, jer ipak – živimo u doba recesije! Dugo godina je izrađivala isključivo za sebe, ali se nakon par godina ispostavilo da se nakit sviđa i drugima te je onda proširila proizvodnju, i  Aynessories je tako ugledao svjetlo dana.

Aynessories Aynessories Aynessories Aynessories

Motivi koje preferira u stvaranju nakita su raznovrsni.  Ovisno o vlastitom raspoloženju, od apstraktnih komada, nakita inspiriranog povrćem i voćem, ljetom, zimom. Svačega se tu nađe! Prosudite sami ;)

Svoj modni stil opisuje kao Šaren i raznolik.

Što se tiče  nekih umjetničkih izložbi, već je imala nekoliko, uglavnom zajedničkih, ali planira i jednu samostalnu – uskoro. Tu će se moći vidjeti isključivo njeni fotografski uraci. Izložba nakita odvija se kaže, svakodnevno, zahvaljujući osobama koje ga  nose.

Aynessories Aynessories

Stvaranje Aynessories-a. Pustiš mozak na pašu i samo ide!

Nažalost, i ona smatra kako danas nije lako baviti se kreativnim radom, ne potpuno. Iako postoje osobe koje se bave isključivo time i dobro zarađuju! Ali da se lagano probiti, nije. No sviđa joj se što se pojavljuje sve više mladih kreativaca i što njihov rad postaje poznat među općom populacijom. No u svakom slučaju, njoj to svakako nije izvor zarade, koliko nešto što ju opušta i zabavlja.

Aynessories

Gledajući po sebi, uvijek joj je draže kada ima nešto što je napravljeno sa srcem i posebno, unikatno, nego nešto što je sišlo s trake u tvornici. No, to ovisi od osobe do osobe.

Cijene i kvaliteta nakita u gradu? Tu je sada ponuda velika! Imamo skupog i kvalitetnog nakita, skupog i nekvalitetnog, jeftinog a kvalitetnog, a i onog kineskog kod kojega za cijenu dobiješ upravo i tu kvalitetu. Priceless. Osobno voli kupovati jeftini nakit pa reciklirati. Za svakoga ponešto!

Aynessories Aynessories Aynessories

Nakit joj je velika boljka (pola spavaće sobe  je nakit, skoro pa doslovno, visi sa svih strana!). Veliku većinu je sama napravila, a dosta toga je i kupljeno. Nema omiljenu trgovinu, stvarno ga svugdje nalazi! Ono što je zanimljivo, a to znaju svi koji ju malo bolje poznaju, odjeću i đinđe uvijek nađe na nekom sniženju ili u kutu trgovine po stvarno povoljnoj cijeni. Nikada nije odvajala velike svote za to, pošto joj sve jako brzo dosadi. Nakon što nešto stavi 2, 3 puta na sebe, onda bi nešto drugo. Vage.

Aynessories

Od kakvih materijala nastaje Aynessories? Uf – od svega! Tako je na njenom repertoaru bilo sve od žice, fima, perli, do pleksiglasa, tkanine, plastike. Crvena i svijetlo ljubičasta joj nisu baš napete, dok sve ostale boje dolaze u obzir.

Rad na nakitu općenito ju veseli. Mogućnost da izbaci tu kreativnost iz sebe, sama po sebi je zadovoljstvo. A ideje joj dolaze od svakodnevnih predmeta, glazbe, nakita kojeg nalazi po internetu, a ne može ga imati, pa onda napravi svoju verziju!

299922_157234971030936_634594702_n

Pravi nakit po narudžbi, naravno, iako uvijek voli dodati malo osobnog stila u izradu, nešto kao svoj ‘potpis’. Ono što je zanimljivo je da smatra da je sposobna napraviti nakit od skoro pa bilo čega! Testirajte ovu smjelu izjavu i predložite joj nešto maštovito – pa da vidimo rezultat. Možda će u pitanju biti neka mega inovacija, kao što je na primjer ova okologlavna perjanica koju je Tina izradila za moju dušu.

Unatoč tome što je za Martinu proizvodnja nakita uvijek bila usputni hobi, to je definitivno jedan od onih hobija od kojeg sigurno neće odustati tako lako!

I kako je i sama rekla, sve veća masa ljudi pridružuje se do-it-yourself pokretu. Kritična masa, rekla bih,  sada je već postala nezaustavljivi kolektiv, asimilirajući sve pred sobom. Kombinacijom već poznatih ideja, materijala i načina izrade, formiraju se stilovi koji se više ne mogu definirati; podsjećaju na modu koja je već davno izgubila sjaj, ali opet su neodoljivo privlačni i itekako nosivi, jer se stvaraju u duhu 21. stoljeća. Iako živimo u nesigurnom, kaotičnom svijetu sa pomalo čudnim vrijednostima, kroz ovakve pojedince, one se ponovno izgrađuju.

Tinine kreacije možete pronaći na Aynessories Facebook stranici.

Modelirala: Ro Yeah

Advertisements