Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dok je tradicionalni nakit obično ukrašen dragim kamenjem, te je izrađen od plemenitih metala, sve je u većem porastu i potražnja za umjetničkim nakitom, gdje su oblikovanje i stvaralački pristup, te izražajnost – cijenjeni više od skupocjenosti i minuciozne obrade samih materijala. Postoji i cijenom pristupačniji modni nakit, izrađen od jeftinijih materijala. Nakit kao žičana skulptura, gdje se koriste sve moguće vrste materijala, od obične žice, komada kamenja, do plemenitih metala i dragog kamenja sada se sve više preferira i dolazi do izražaja.

Josipa  je od malih nogu naginjala kreativnosti, ali to nikad nije shvaćala za ozbiljno, a životni putevi su ju uvijek vodili u nekom drugom smjeru. Izradom žičanih accesories-a se ne bavi dugo, tek godinu dana, što se ne bi reklo sudeći po njenoj vještini stvaranja unikatnih oblika ovakve vrste nakita.

1 2 3 4

Kako je duže vrijeme neuspješno tražila posao, u jednom  trenutku je shvatila da joj treba nešto što će napraviti sama i što će ju veseliti. Internet je divan jer nam otkriva puno stvari. Tako je jednom prilikom naletjela na nakit od žice i to ju je jako fasciniralo.

 6 7 85

Nakit je nešto što većina žena voli i s velikom pažnjom odabire, pa tako i Josipa. Izlozi pred kojima se najduže zaustavlja, čak i onda kada nema baš vremena, su upravo zlatarnice, srebrnarnice i druge prodavaonice nakita. Josipa preferira plemenite metale i poludrago i drago kamenje, a upravo žica  ju najviše na to asocira. Trenutno izrađuje nakit od žice srebrne i zlatne boje – “wire wrapping” tehnikom motanja i oblikovanja žice, a ubacuje i perle koje  uglavnom kupuje u Osijeku, ali kako izbor baš i nije velik – počela je poludrago kamenje naručivati preko interneta. Tehnikom “wire wrappinga”, u prvi plan dolaze neograničene mogućnosti oblikovanja žice, te izrazita kreativnost – a predstavljaju nepresušan oblik izražaja za svakog umjetnika – dizajnera. Zanimljivo je da su Grci zlato i drago kamenje počeli koristiti oko 1600. godine prije nove ere, iako su perle u obliku školjaka i životinja uvelike izrađivane i znatno ranije.

9 10 11 12

Ponekad smišlja oblike u glavi ili si sve skicira na papir, ali u konačnici rezultat ne bude identičan – jer dok savija i plete žicu, dođu nove ideje. Najviše ju veseli kada savije zadnji komadić žice i kad poželi i te naušnice ostaviti u svom vlasništvu.

16 13 14 15

Cijenu nakita definira prema količini utrošenog materijala, vremena i truda. Ne zaradi previše od nakita, barem zasad, jer dosta vremena i truda ulaže u izradu. Voli napraviti nešto što joj se zaista sviđa, pa više radi na kvaliteti nego na kvantiteti. Prateći cijene bižuterije koja nije ručna izrada, Josipin nakit je zapravo dosta jeftin, čak je jeftiniji od onoga kojeg viđamo po gradu.

20 19 18

Iskreno misli da su stvari u koje je netko uložio trud, puno svog vremena i ljubavi – puno drukčije od onih koje se rade po šabloni. Nakit je dosta skup kod nas, pogotovo bižuterija koja je strojno izrađena. Nakit u zadnje vrijeme slabo kupuje jer si uglavnom, ono što joj treba, izradi sama.

17 18

Svoj osobni modni stil ne bi mogla svrstati u neku posebnu skupinu niti se ikad ograničavala na stilove. Jedina njena najveća boljka je oduvijek bila da boje moraju biti usklađene. Kaže da njezin nakit može nositi svatko, a posebno oni koji vole romantičan, ženstven stil.  Voljela bi proširiti svoje znanje na obradu plemenitih metala, a sigurno je da bi se samo tome i posvetila – onda bi mogla reći kako radi posao koji voli.

19 20 21

Izrada nakita ju opušta i uči kako biti strpljiva i smirena. Trenuci u kojima izrađuje nakit zaokuplja njezinu maštu, tako da ne može razmišljati o nekim ružnim stvarima koje se događaju oko nas. S obzirom da je tek prije godinu dana počela s izradom nakita, vidjela je da nije uvijek lako.  Ponekad ne ispadne sve kako zamisli, ali je shvatila da ne treba odmah odustati jer u konačnici može biti i bolje.

22 23 24

Nekoliko puta je dobila narudžbu da ponovi nešto što je prije napravila, ili su ljudi kupovali naušnice, pa bi ju kasnije zamolili da im napravi prsten sa istim perlicama, kako bi bili posve kompletirani. Svaka boja može biti lijepa, ovisno o situaciji, nijansi, našem raspoloženju. O stilovima izrade nakita kaže da to sve ovisi o trenutku inspiracije, ali veseli ju kad nešto od naušnica i prstenja koje napravi asocira na etno stil.

2325 24

Treba se truditi ostati ono što jesi, a ne se povoditi za masom, ako se to protivi našoj osobnosti, bez obzira radi li se o kreativnom radu ili nečem drugom, poručuje Josipa.

Za sada se njezin nakit može vidjeti u grupi na Facebooku, Nakit od žice. Preporučujem da obavezno razmislite o tome koliko je zaista ljepši i kvalitetniji nakit iz zlatarne, jer sudeći po izgledu Josipinih žičanih rukotvorina, ubuduće ću u širokom luku zaobilaziti sve prodavaonice klasičnog nakita. Njezin nakit je prepoznatljiv po spiralama i zanimljivim kombinacijama kamenja i perlica, te podsjeća na neko drugo doba, vodi nas u neko drugo vrijeme. Baš ono što nam treba, mali dašak prošlosti i tradicije, u ova već premoderna vremena.

Advertisements