Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inspiracija leži svuda oko mene. Živim u Osijeku 35 godina. Dišem ovaj grad punim plućima. Kao mlađa puno sam putovala, upoznala različite sredine, ljude, a vraćajući se kući uvijek iznova shvatim kako volim ovaj grad i kako je postao dio mene.”

TamaraPeri.jpgIme joj je Tamara. Osim završenog Ekonomskog fakulteta, iza nje je i cijelo čudo tečajeva, što iz fotografije, poduzetništva, project managementa, informatike pa i stranih jezika.

Sve to u cilju popunjavanja slobodnog vremena, upoznavanja novih ljudi, proširivanja stečenih znanja, i kraćenja dosade” priznaje Tamara.

Tamara je, pogađate – Džables, kao i 350.000 mladih u Kroejši. Ova naša autohtona Osječanka svoje je slobodno vrijeme posvetila raznim kreativnim pokušajima. Najviše voli obrađivati gips, a od svoje 13. godine bavi se fotografijom koja je velik dio njenog vizualnog izražaja. Cijeli njezin stvaralački proces zapravo je rezultat spajanja onoga što voli. Paleta njezinih rukotvorina zaista je široka, a između ostaloga uključuje pločice s imenom, magnetiće, podmetače, kutijice, kolica od pelena. Prije samo tri godine postala je i mama, a time joj se ostvarila dugogodišnja želja. No, ispunjen život donio je Tamari i suočavanje s problemom legalnog distribuiranja svojih proizvoda. Stoga je prvi korak bio pokretanje stranice na Facebooku pod imenom Džables. Sanjala je i o svojoj suvenirnici, ali je kao i drugi, ubrzo uvidjela da je to u ovim okolnostima gotovo nemoguće. Stoga se prvo pridružila udruzi Paleta suvenira koja je nastala kao rezultat raznih projekata među kojima je i “Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada”, ali i Udruzi Zvuk Prirode.

tam2U početku sam radila svašta po malo. Najviše su tu biti svakakvi oblici za prigodne blagdane, magnetići u obliku snjegovića, djedica, anđela, patkica i leptirića. Recikliranje i prenamjena svakakvih kutija u ukrasne. Obnova namještaja. Svijećnjaci. Kuglice. Ma svašta.”

Ideja oko stvaranja i plasiranja magnetića i podmetača s fotografijama dragog nam grada, priznaje Tamara, potekla je od spoznaje da Osijeku kao turističkom gradu nedostaje malih suvenira. A zašto baš magneti? Zato što su zgodni, praktični za staviti u džep, povoljni i nije ih lako oštetiti. Sama proizvodnja jednog magnetića zahtijeva cijeli proces od miješanja mase, izlijevanja, sušenja, dorade oblika, pripreme za nanošenje salvete, sušenja nakon nanošenja, lakiranja, uklanjanja sitnih nedostataka. Vremena joj treba dosta, dan ili dva, po magnetu, ovisi o veličini, a kako kaže “potrošeno vrijeme je nešto što i ne pokušava naplatiti.” Sve što radi, radi isključivo po narudžbi.

Kako uvijek valja polaziti od sebe, i sama sam kao turist u mnogim krajevima svijeta uvijek tragala za simbolima mjesta koje sam posjetila. I nekako uvijek bi završavala u posjedu nekog zgodnog magnetića. Slijedeći tu logiku, uzimajući u obzir da se dosta dugo bavim fotografijom te da fotografija rodnog grada imam podosta, eto nastalo je ovo o čemu danas pričamo.”

tam11Podmetače radi od recikliranih kartonskih podmetača, i u zadnje vrijeme, što se ispostavilo kao puno bolja opcija, od recikliranog lesomala, nekadašnje lesonit ploče. Prilikom definiranja cijene svojih rukotvorina, veliku ulogu igra utrošen materijal. Najveću stavku čini isprintana fotografija, jer na žalost tinta je najskuplja od svega.

Nitko ne zna gdje će ga život odvesti. Iako je, kažu mudri ljudi, svatko krojač svoje sreće. Ja ne mogu sa sigurnošću reći što ću i kako dalje. Za sada znam da radim ono što me ispunjava, ono što volim i nije mi žao uloženog truda, vremena i novca. Počinjući cijelu ovu priču imala sam u cilju sebe osvjetlati kao kreativca, a sva priča se u neku ruku odvila sama.”

Za sada se njene rukotvorine mogu pronaći na nekoliko mjesta u Osijeku, to su redom – suvenirnica „Panona u Tvrđi, knjižara Kršćanska sadašnjost, a u pripremi je i suradnja sa Zoo, dok na Sajmu antikviteta, na oduševljenje posjetitelja, ostaje stalni izlagač.

tam8

Slijedite srce i onaj glasić koji vrišti u vama. To je i meni netko jednom rekao. Pa sam eto poslušala. Vrijeme će pokazati jesam li pogriješila“, poručuje Vam Tam-Tam!

Uradi sam!

Advertisements