Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Često vam se tresu ruke, imate vrtoglavicu, nije vam dobro, znojite se i napada vas žgaravica? Sve je to od loše kave.

cofffee-dog-screamerKultura specialty kave počela je dobivati svoju strukturu još 1970.-ih, u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Skandinaviji, Engleskoj i Njemačkoj. Taj pokret mnogi zovu i trećim valom u povijesti kave.

Prvim valom se smatra popularizacija kave u modernoj civilizaciji. Od 16. stoljeća, kada su se zrna kave počela pržiti, u raznim su se ritualima u vodi miješali kava i začini, kao što su primjerice kardamon i cimet. Uživanje u samoj kavi ili njezinom okusu tada nije bilo nikome ni na pameti. Kava se onda još uglavnom konzumirala zbog religijskih/ritualnih razloga. Kada je islamski svijet počeo cijeniti njezino kofeinsko djelovanje, počele su nicati prve kavane na Istoku.  Kava je tako našla svoj put i do nas, Europljana. Revolucija kave započela je, unatoč svim pokušajima  zabrane.

Industrijalizacija u Europi pokrenula je drugi val popularnosti ovog moćnog napitka. Izumom parnog stroja započela je i prva serijska izrada espresso aparata. Slijedio je izum izmjenjivača topline u 1960.-ima, nakon čega je usavršavanje pripreme kave teklo vrlo sporo i bez velikih promjena.

tumblr_mr9r9mvaZ21sogdb9o1_500Dolazimo i do već spomenutog trećeg vala, koji je u prošlom stoljeću doveo do poboljšanja u svim segmentima produkcije. Počelo se više istraživati o uzgoju, berbi i obradi kave, a poklanjalo se više pažnje i do danas se nastavilo raditi na boljem i kvalitetnijem proizvodu. Pokušalo se poboljšati i odnose među farmerima, trgovcima i pržioničarima kave. Najvažniji rezultat novog izravnog trgovanja su bile visokokvalitetne vrste kave, ekološke metode uzgoja i obrade i bolje financijsko podržavanje onih koji direktno žive od uzgoja kave. Kava je, kao i starije ručne metode pripreme, kao što su filter kava, cona, drip, ali i tradicionalne metode kao naša turska, doživjela svoj procvat.

tumblr_mtj9yvMac71sph0tco1_500U pripremi kave su se usavršile i metode prženja, a tehničke inovacije kao Dual bojleri, PID, otvorena sita, VST sita i Extract MoJo doprinijele su boljim rezultatima. Stvorilo se novo zanimanje barista po cijelom svijetu. Kava je postala kao i čokolada, vino, whiskey ili cigare, a njeno kontinuirano napredovanje postalo je najvažnije za prave kavomane.

Samo 1 do 2 % kave kao ekstrakt nađe put do šalice. Ostatak je za smeće.

Tisuće tona ostataka od kave završe u smeću. No, tek mali dio industrije razmišlja o tome da su ostaci kave vrijedna sirovina. Neki su to uspjeli i prepoznati, pa su smrvljene ostatke kave iskoristili u proizvodnji tekstila. Taj neobičan dodatak, odjeći branda S. Cafe dao je novu karakteristiku – odjeća se brže suši, a ugrađena kava apsorbira vlagu i neugodne mirise.

Kako Vaša odjeća vjerojatno nema ugrađenu kavu, dok budete ispijali svoju šalicu najukusnije mješavine u životu, zapamtite da kava i dim cigarete ne idu zajedno. U to se možete uvjeriti u prvom osječkom Coffee shopu Mirisi Kave, gdje se promovira, ne samo kultura ispijanja kave, već kako i sami osnivači kažu, zdrav život.

Naravno, kućanice i vrtlari već dugo znaju koristiti ostatke kave, samo u velikom stilu to donedavno nitko nije radio. Tek je širenje coffee to go kulture, donijelo svijetu kanal za recikliranje. Samo Nestle, najveći proizvodđač kave na svijetu godišnje proizvodi tri milijune tona otpada. Takve količine su itekako financijski iskoristive.

tumblr_mvygkhOh3U1sjro9ko1_400Da se s ostacima kave i njezinim talogom može puno više nego samo gatati, skužili su i velikani kao što su Nestle, SwissBiochar i drugi koji u njima vide idealnu sirovinu. Oni proizvode izolacijske materijale za građevinu, sportske dresove, kravate i tepihe, koriste ga za gnoj za industrijsku proizvodnju gljiva ili stvaraju ugljen i brikete koje gore bolje od drva. Njih vjerno slijede i osnivači Coffee shopa Mirisi Kave, Matija Matijaško i Rio Vereget, profesionalni baristi koji smatraju kako Osijeku nedostaje okus prave kave, a i s njenim ostacima imaju velike planove.

tumblr_mzzkqyOskL1tqahpfo1_500

Mješavina sedam sorti

Tako će zagarantirana kofeinska groznica uskoro uzdrmati i Osijek. Otvorenje prvog ikad Coffee shopa u Slavoniji i Baranji pod imenom Mirisi Kave zaintrigiralo je svekoliku  kofeinsku publiku. Jedino mjesto u gradu gdje ćete moći popiti najfiniju kavicu te istu kupiti i za kućnu upotrebu ponudit će Vam home blend i po dvije sorte koje će se izmjenjivati, ovisno o sezoni. Razveselit će vas i činjenica da je cilj ovih mladih  barista promicanje kvalitete, ispijanja i pripremanja kave te promicanje vlastitog zanimanja, kao i lakše zapošljavanje za profesionalne barista.

tumblr_muzud0Z30O1ret4jjo1_500Mješavina sedam sorti visokokvalitetnih zrna kave selekcioniranih izravno na području uzgoja. NicaraguaMatagalpa Peaberry, EtiopiaWashed Sidamo Mocca, Costa RicaTarrazu SHB, India Plantation AA, Guatemala – Fior de COban, BrasilSemiwashed, MalawiGeisha Viphya Mzuzu.

Sporo pržena, harmoničnog okusa, blaga, s niskim sadržajem kofeina.
Priprema pod strogim uvjetima specijalista za kavu.

Zato, ostavite svoje upaljače kod kuće, ili ih poklonite dedi ispred Konzuma, dođite i uvjerite se sami, ako ne 3. veljače 2014. godine, onda bilo koji drugi dan iza toga. Podržimo ove mlade bariste, dajmo im da rade ono što najviše vole. Tko zna, možda nas čeka još jedna u nizu inovacija upotrebe kave.

Gundulićeva 30, Čekamo Vas.

Izvor: pravakava.com,

Foto i kava making: Matija Matijaško, Rio Vereget

Advertisements